Ik had altijd dorst. Ondanks het grote glas water met vers citroensap waarmee ik mijn dag begon en ondanks de hoeveelheid water en (kruiden)thee die ik gedurende de rest van de dag nog dronk. Soms dacht ik: ik kan het net zo goed allemaal meteen in de wc kieperen. Zó vaak moest ik plassen.
Tot ik het boek Quench las.
Na het toepassen van de (simpele) tips uit het boek heb ik niet alleen minder dorst, ik voel me over de hele linie stukken beter. Ik heb veel meer energie, slaap beter, heb minder pijn in mijn gewrichten en mijn hoofd is een stuk helderder. Daarnaast breng ik aanzienlijk minder verloren tijd door op de wc. Het gaat er niet om hoe veel je drinkt maar om hoe slim je drinkt.
Het boek ontrafelt de mythe van de bekende acht glazen water per dag en legt uit dat het niet om de hoeveelheid vocht gaat maar om hoe goed je lichaam het vocht kan absorberen en vast houden.
Denk cactus.
Het boek is het resultaat van de samenkomst van twee mensen die ogenschijnlijk met heel uiteenlopende dingen bezig waren. Gina Bria is een antropologe die onderzoek doet naar inheemse stammen in woestijngebieden en de manier waarop deze mensen grote droogte overleven. Dana Cohen is een huisarts met een holistische kijk op gezondheid en ziekte, op zoek naar universele manieren om gezondheid en welzijn te bevorderen. Hoe meer onderzoek ze deed, hoe meer ze zich ervan bewust werd dat vocht wellicht een nog grotere impact op gezondheid heeft dan voeding.
Het is al langer bekend dat uitdroging de oorzaak is van veel gezondheidsklachten en ziektes. Vandaar het advies voor die acht glazen water per dag. Ik heb eens in een interview een hartchirurg horen verzuchten: als iedereen meer water dronk zou ik 70% minder patiënten hebben.
Maar als je lichaam het vocht niet goed absorbeert en opslaat is het allemaal lood om oud ijzer.
Daarnaast leven heel veel mensen onder condities die sterk uitdrogend zijn. Denk hierbij aan veel binnen zitten in afgesloten ruimtes met airconditioning, electronica en kunstmatige verlichting, medicijngebruik, slechte voeding en weinig beweging.
Uitdroging kan klachten veroorzaken zoals onverklaarbare moeheid en gebrek aan energie, hoofdpijn, pijn in de gewrichten, gewichtstoename, slapeloosheid, prikkelbaarheid en een gevoel van mistigheid in het hoofd.
Ook al weten we nog steeds een heleboel niet over de werking van water, wetenschappelijk onderzoek wijst meer en meer uit dat een gezonde vochthuishouding de sleutel is naar een betere gezondheid. Dat vocht voor ons zo essentieel is, is natuurlijk helemaal niet zo’n raar idee als je weet dat we, net als onze planeet, tenminste voor 65% uit water bestaan.
Je kunt sporten en gezond eten tot je een ons weegt maar als je jezelf niet op de juiste manier van vocht voorziet is het allemaal vrij zinloos. Dit boek legt uit hoe je dat doet.
Je kunt eigenlijk van geen enkele methode die een betere gezondheid belooft zeggen dat ie voor iedereen werkt. Want dat is gewoon nooit zo. Maar de methode in dit boek komt daar volgens mij wel heel dicht bij in de buurt.
Wat ik fijn vind aan het boek is dat de tips makkelijk in te passen zijn in je dagelijks leven en de recepten voor smoothies, salades en soepen zijn erg lekker. Je merkt eigenlijk meteen dat het werkt. Ik vond het ook best een grote opluchting dat ik kon stoppen met zoveel water drinken.
De belangrijkste pijlers onder deze methode zijn: je dag beginnen met voldoende vocht, anders en slimmer hydrateren, met name door vocht te halen uit voeding zoals bepaalde soorten fruit, groenten en zaden. En een paar keer per dag kleine, zachte bewegingen maken. Deze combinatie zorgt ervoor dat je lichaam het vocht opneemt op de plaatsen waar dat met name nodig is: in je cellen, spieren en fascia (fascia is een netwerk van verbindend weefsel dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult en werkt onder meer als irrigatie systeem).
Het plan van dit boek zorgt voor diepe hydratatie, een groter gevoel van welzijn en gezondheid en kan ons in één moeite door afhelpen van de krankzinnige overproductie en overconsumptie van (veelal plastic) flessen water en frisdrank.
Een van mijn favoriete recepten is de komkommer smoothie:
Een kop kokoswater (of gefilterd water of een combinatie van de twee)
Het sap van een halve limoen
Een eetlepel Chia zaad
Een snufje Himalaya zout
Een halve komkommer, in stukjes (en geschild als ie niet biologisch is)
Een theelepel honing
(Ik hou van zuur en laat daarom de honing weg en gebruik juist meer limoen (of citroen) sap. Ook voeg ik nog verse munt toe)
Alles in de blender of smoothie maker. In een glas schenken, al dan niet gevuld met ijsklontjes en drinken maar!
Quench (beat fatique, drop weight and heal your body through the new science of optimum hydration) door Dana Cohen en Gina Bria.